Loader

Podcast: trauma als politiek instrument in Egypte

Oorlog, onderdrukking en structurele onrechtvaardigheid leiden tot voortdurende stress en trauma bij mensen. Maar soms is trauma niet alleen een noodlottig gevolg, maar ook een doelbewust instrument van autoritaire regimes. Om de bevolking klein te houden en mensen uit elkaar te spelen. Zoals in het Egypte van president al-Sisi.

Voor de podcast ‘Het Dakterras’ sprak ik uitgebreid met Vivienne Matthies-Boon, universitair docent internationale betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam, die onderzoek doet naar trauma als politiek instrument in Egypte. Ze interviewde tientallen jonge Egyptenaren die gevangen hebben gezeten, zijn mishandeld en gemarteld. Met haar interdisciplinaire onderzoeksblik weet ze trauma en mentale verschrikkingen van mensen naadloos te verbinden met de grote onderliggende structuren, in Egypte en in de internationale politiek.

Op Het Dakterras spreek ik met haar over de mensonterende situatie in Egypte, en over wat dit betekent voor het Nederlandse buitenlandbeleid. Over psychosociale zorg die niet meer is dan een ‘doekje voor het bloeden’. En over de vraag in hoeverre een wetenschapper ook een activist kan zijn.